HTML (HyperText Markup Language), web'in en temel yapı taşıdır. Genel olarak HTML, web sitesi oluşturmada yeni başlayanlar için bile çok basit ve öğrenmesi kolay bir biçimlendirme dilidir.
HTML bir programlama dili değildir, yani dinamik işlemler yapamazsınız.
Bir HTML öğesi, bir belgedeki diğer metinlerden "<" ve ">" ile çevrili öğe adından oluşan "etiketler" ile ayrılır. Etiketteki bir öğenin adı büyük / küçük harfe duyarlı değildir.
Bununla birlikte, büyük harf, küçük harf veya bunların bir karışımı olarak yazılabilir.
Örnek vermek gerekirse, "< title >" etiketi "< Title >", "< TITLE >" veya başka bir şekilde yazılabilir.
Kısaca HTML'nin ne olduğunu anlamış olduk.
Basamaklı Stil Sayfaları (CSS) gibi teknolojiler ve JavaScript gibi komut dosyası dilleri tarafından desteklenebilir. HTML, web sayfalarının davranışını ve içeriğini etkileyen JavaScript gibi bir betik dilinde yazılmış programları gömebilir.
CSS'nin dahil edilmesi, içeriğin görünümünü ve düzenini tanımlar. CSS ve JavaScript yardımıyla dinamik web siteleri oluşturulabilir.
HTML ile çalışırken, bir web sitesi sayfasını işaretlemek için basit kod yapıları (etiketler ve öznitelikler) kullanırız. Örneğin, ekli metni bir başlangıç "< p >" ve bir kapanış "< /p >" etiketine yerleştirerek bir paragraf oluşturabiliriz.
Web tarayıcıları HTML belgelerini bir web sunucusundan veya yerel depolamadan alır ve belgeleri multimedya web sayfalarında dönüştürür. HTML, bir web sitesinin yapısını anlamsal olarak açıklamaktadır ve belgenin görünümü hakkında bilgi içerir.
HTML yapıları, görüntüleri ve etkileşimli formlar gibi diğer nesneleri oluşturulan sayfaya gömmek için kullanılabilir. HTML, başlıklar, paragraflar, listeler, bağlantılar, tırnak işaretleri ve diğer öğeler gibi metin için yapısal anlambilim belirleyerek yapılandırılmış belgeler oluşturma yeteneği sağlar.
Tarayıcılar HTML etiketlerini göstermez, ancak bunları sayfanın içeriğini yorumlamak için kullanır.
HTML öğeleri, tarayıcıya içeriğin nasıl görüntülenmesi gerektiğini söyler. HTML öğeleri, HTML sayfalarının yapı taşlarıdır. HTML öğeleri, "Bu bir başlıktır", "Bu bir paragraftır", "Bu bir bağlantıdır" vb. İçeriği tanımlar.
HTML öğeleri, açılı parantez "<" ve ">" içinde yazılan etiketlerle ayrılır. Bir HTML öğesi, bir başlangıç etiketi, bir miktar içerik ve bir bitiş etiketi ile tanımlanmaktadır.
Kullanıcı HTML öğelerini kullanarak, web sayfaları ve uygulamalar için bölümler, paragraflar, başlıklar, bağlantılar oluşturabilir ve yapılandırabilir.
"< İmg/ >" ve "< input/ >" gibi etiketler içeriği doğrudan sayfaya getirir.
"< p >" gibi diğer etiketler, belge metni hakkında bilgi sağlar ve alt öğeler olarak başka etiketler içerebilir.
HTML, İsviçre'deki CERN Araştırma Enstitüsü'nde bir fizikçi olan Tim Berners-Lee tarafından icat edildi. Tim Berners-Lee, internet tabanlı bir hiper metin sistemi fikrini ortaya attı. Köprü metni, izleyicinin hemen erişebileceği diğer metinlere referanslar (bağlantılar) içeren bir metin anlamına gelir.
1991 yılında 18 HTML etiketinden oluşan ilk HTML sürümünü yayınladı. O zamandan beri, HTML dilinin her yeni sürümü, işaretlemeye yeni etiketler ve nitelikler (etiket değiştiriciler) ekledi. Mozilla Developer Network'ün HTML Öğesi Referansına göre, şu anda 140 HTML etiketi var ve bunlardan bazıları güncel değil (modern tarayıcılar tarafından desteklenmiyor).
Hızla artan popülaritesi nedeniyle HTML artık resmi web standardıdır. HTML spesifikasyonları, World Wide Web Consortium (W3C) tarafından korunur ve geliştirilir.
Dilin mevcut durumunu her zaman W3C web sitesinde kontrol edebilirsiniz. Dildeki en büyük yükseltme, 2014 yılında HTML5'in tanıtılmasıydı. HTML belgeleri, .html veya .htm uzantısıyla biten dosyalardır.
Daha sonra herhangi bir web tarayıcısını (örneğin. Google Chrome, Safari veya Mozilla Firefox) kullanarak görüntüleyebilirsiniz. Tarayıcı, HTML dosyasını okur ve içeriğini İnternet kullanıcılarının görüntülemesi için işler.
Tipik olarak, ortalama bir web sitesinin birkaç farklı HTML sayfası vardır. Örneğin, ana sayfalar, sayfa bilgileri ve iletişim sayfalarının tümü ayrı HTML belgelerine sahiptir. Her HTML sayfası, web sayfalarının yapı taşları olarak adlandırabileceğiniz bir dizi etiketten (öğeler olarak da bilinir) oluşur.
İçeriği bölümler, paragraflar, başlıklar ve diğer içerik blokları halinde düzenleyen bir hiyerarşi oluşturursunuz.
Htaccess (Hypertext Access) dosyası, bir çok ağ sunucusu tarafından desteklenen web alanı üzerinde ayar yapmaya yarayan yapılandırma dosyasıdır. Htaccess ne ...
Bitcoin, herhangi bir merkez bankası ve resmi bir kuruluş ile bağlantısı olmayan elektronik para birimidir. En popüler elektronik para birimleri arasında liderd...
Herhangi bir program oluşturmak istediğimizde ilk olarak bu işi bilgisayarlara veya makinelere anlatabilmemiz gerekmektedir. Programlama dilleri yardımı ile yap...
PHP Nedir? PHP (Hypertext Preprocessor), HTML içine gömülebilen ve özellikle sanal web siteleri geliştirme için tasarlanmış, yaygın olarak kullanılan bir bet...
Günümüz teknolojileri hız kesmeden gelişmeye devam etmekte. Teknoloji denildiği zaman benim aklıma robotlar, yapay zekalar, akıllı aletler, süper güçlü bilgisay...